Φαγόπυρο, ένα superfood στην Ελιά και Κάπαρη

//Φαγόπυρο, ένα superfood στην Ελιά και Κάπαρη

Φαγόπυρο, ένα superfood στην Ελιά και Κάπαρη

Φαγόπυρο; Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό… Το φαγόπυρο είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο δημητριακό, με θαυματουργές όμως ιδιότητες.

Εδώ στην Ελιά και Κάπαρη μπορείτε να δοκιμάσετε τη σαλάτα «Φαγόπυρο» που, εκτός του συγκεκριμένου δημηριακού, φτιάχνεται επίσης με λαχανικά ατμού, μαριναρισμένα σε πράσινο ελαιόλαδο μυρωδικών.

Το Φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο στάρι», είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν ζυμαρικά (τα γνωστά noodles), φτιαγμένα από αλεύρι φαγόπυρου, ενώ μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε ένα από τα βασικότερα συστατικά της διατροφής στη Βρετανία, τη Νορμανδία, τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα δημητριακό, το οποίο προέρχεται από την Ανατολή και καταναλωνόταν για εκατοντάδες χρόνια, αφού το καλλιεργούσαν στην Ευρώπη από τα τέλη του 14ου αιώνα.

Ελιά και Κάπαρη

Είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα, με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ.

Τέλος, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο.

Ελιά και Κάπαρη

Το φαγόπυρο είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, φτάνοντας μέχρι και τα 14 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάτια προϊόντος και περιέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, χαρίζοντας δύναμη κι ενέργεια στον οργανισμό και κρατώντας μας χορτάτους. Έτσι, το φαγόπυρο αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική πρωτεΐνης έναντι του κρέατος.

Ελιά και Κάπαρη

Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε κι άλλα πιάτα από το μενού μας. Έως τότε σας περιμένουμε στη Φιλελλήνων 62, στο Φρούριο Λάρισας!

2018-02-01T13:50:43+00:00