Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μπορείτε να απολαύσετε νέες γεύσεις στην Ελιά και Κάπαρη, καθώς πλέον υπάρχουν στο μενού πιάτα που συνδυάζουν τη μεσογειακή κουζίνα με το αμερικάνικο steak, κάτι που έλειπε από την πόλη της Λάρισας. Ο σεφ της Ελιάς και Κάπαρης, Στέλιος Ζαχαριουδάκης, μας παρουσιάζει το χοιρινό Tomahawk  900 gr, που μαγειρεύεται με τη γνωστή πλέον μέθοδο «σου βιντ».

Ελιά και Κάπαρη

Τι είναι η μέθοδος σου βιντ; Έχει έρθει εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα και πλέον οι σεφ την υιοθετούν και την εφαρμόζουν τόσο σε κρέατα όσο και σε θαλασσινά και λαχανικά. Κλεισμένα αεροστεγώς και βυθισμένα σε ζεστό νερό για αρκετές ώρες, ακόμα και δύσκολα κρέατα σιγομαγειρεύονται και μελώνουν,  ενώ τα πάντα αποκτούν μοναδική υφή και γεύση.

Ελιά και Κάπαρη

Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: παίρνεις το υλικό σου, το κλείνεις αεροστεγώς σε μια ειδική σακούλα αφαιρώντας εντελώς τον αέρα, και το βυθίζεις σ’ ένα «μπάνιο» με ζεστό νερό που η θερμοκρασία του κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 56 – 85°C, ανάλογα με το τι μαγειρεύεις και πως θες να το μαγειρέψεις. Το χοιρινό Tomahawk στην Ελιά και Κάπαρη μπαίνει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αποτελούν μυστικό για τη μοναδική ποιότητα του πιάτου.

Έπειτα, πρέπει το κρέας να περάσει από σχάρα για κάποια λεπτά, για να πάρει χρώμα εξωτερικά και να αποκτήσει την κρούστα και τη νοστιμάδα της περίφημης αντίδρασης Maillard. Εάν το πιάτο προορίζεται για well done, τότε περνάει και για λίγο από τον φούρνο.

Ελιά και Κάπαρη

Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε κι άλλα πιάτα από το μενού μας. Έως τότε σας περιμένουμε στη Φιλελλήνων 62, στο Φρούριο Λάρισας!